Tuấn có một sự kiện ở Thái Lan rất đáng chú ý về việc một thầy giáo dẫn một nhóm học sinh chơi bóng đã và vào hang chơi rồi bị mắc kẹt trong đó vì lũ quét xuất hiện.
Thay vì chạy loạn xạ để tìm được thoát thân thì thầy giáo hướng dẫn cho học sinh ngồi thiền và đợi cứu hộ đến giúp đỡ. Và cuối cùng họ được giải cứu an toàn, các học sinh không bị sang chấn tâm lý.
 
Người dân xung quanh đó đã hút một lượng nước lớn từ trong hang ra để mọi người có đường thoát ra ngoài. Họ nói: lúa hư có thể trồng lại được nhưng trẻ con không thể trồng lại được. Các phụ huynh không chỉ trích việc thầy dẫn các con vào khám phá hang mà đã cám ơn thầy đã ở cùng các con trong những thời khác như vậy.
Câu chuyện đó thật cảm động và cho mình thấy thiền có thể giúp chúng ta bình tĩnh trong giây phút sinh tử, đúng không?
 
 
Ở Hama chúng ta thiền mỗi sáng và mỗi tối trước khi đi ngủ để giúp các em có được một giấc ngủ ngon, sâu và bình an.
Dù thời gian thiền chỉ là 15 phút, để em trải nghiệm được 15 phút khi ngồi không nó dài như thế nào để trân quý mỗi ngày 8 tiếng ngồi học. Đừng lãng phí thời gian lúc học. 15 phút đó để hiểu được sự khó chịu của thân và sự bứt rứt, lộn xộn của tâm khi phải ngồi yên và đối diện với chính mình để em từng bước hiểu về bản thân mình, những lo lắng, bức xúc của bản thân rồi tìm cách hoá giải nó.
 
 
Hai hôm trước, có 6 bạn học trò của làng vừa hoàn thành khoá thiền Vipassana 10 ngày ở Hồng Trung Sơn và các bạn đã chia sẻ những trải nghiệm đó trong bài trình bày của mình.
 
Theo trải nghiệm và quan sát của bản thân chị, các bạn đã qua một vài khoá thiền 10 ngày có cách học tập, sống và giao tiếp với chính mình và những người xung quanh khác hẳn. Các bạn học bài tập trung hơn, bình tĩnh hơn khi gặp những tình huống phát sinh trong cuộc sống hàng ngày. Đời sống các bạn chậm rãi, bình an và có sự kết nối với bản thân tốt hơn.
 
Các bạn ít có sự lo lắng về tương lai: kiểu như không biết học xong ở Hama rồi làm gì tiếp, hoặc u buồn về những chuyện đã xảy ra trong quá khứ, các bạn có sự định tĩnh để làm tốt công việc hiện tại và vì vậy mà kết quả học tập tốt hơn rất nhiều. Do vậy chị luôn khuyến khích các bạn trước khi lên làng học hãy đi một hai khoá thiền trước để chuẩn bị đường dài cho khoá nội trú ở làng. Các em sẽ được lợi lạc rất nhiều từ đó.
 
 
Chị cảm thấy vui khi nghe Tâm nói là trong những ngày ở tu viện, em mới để ý là hai con cá làm tình với nhau và thực sự đó là một điều tuyệt vời trong tự nhiên mà lần đầu tiên em thấy. Đó chính là sự chánh niệm, khi tâm của chúng ta quay về với thực tại, em sẽ thấy xung quanh mình có rất nhiều điều đẹp, rất đẹp. Một bông hoa hồng đang nở dưới ánh nắng mai. Con chó đang an yên ngủ dưới gốc mít đầy thoả mãn. Sống kiếp chó như những con chó làng mình cũng đẹp đúng không. Hay con mèo đang cuộn mình chơi đùa liếm láp bộ lông như đang trang điểm cho mính nó.
 
 
Đó chính là thiền đình trong đời sống hàng ngày, đó chính là chánh niệm. Đó là nội dung cốt lõi mà Đức Phật đã cố gắng truyền đạt trong suốt quá trình hành đạo của Ngài bằng nhiều cách khác nhau, chỉ để truyền đạt một thông điệp: sống trong hiện tại và nhìn thấy sự thật như nó vốn là.
 
 
Chính sự nhận biết được những thứ nhỏ nhặt đang xảy ra xung quanh mình, em sẽ biết được những gì đang xảy ra với bản thân em: cả bên trong và bên ngoài. Khi em hiểu về bản thân mình thì sẽ thông cảm với người khác vì họ cũng có những cái khó y chang em. Đó là cái đẹp của thiền định mà chị muốn các em trải nghiệm để từ đó trân trọng những cái em đang có.
 
Nhưng có một cái các em vẫn còn nhầm lẫn đó là sự tập trung nó khác với chánh niệm. Tập trung là khi mình toàn tâm toàn ý làm một việc gì đó, còn chánh niệm là mình ý thức về việc đó. Ví dụ mình biết là mình đang tập trung hay sao nhãng khi học bài. Biết mình đang buồn, vui, giận hờn, nhận biết cảm xúc của mình.
 
Khi chánh niệm tốt thì khả năng tập trung sẽ cao lên, nhưng khả năng tập trung không phải là chánh niệm. Tập trung không phải là mục đích cuối cùng của thiền đình. Các em cần chú ý điều này và luyện tập sự chánh niệm hàng ngày.
 
 
 
Việc làm To-Do List sẽ làm tăng khả năng tập trung của em, nhưng em sẽ dễ bị mắc một điều là rất dễ tâm tham chi phối, nghĩa là em liệt kê ra rất nhiều công việc em MUỐN hoàn thành, nhưng cuối cùng em không làm được vì sao nhãng nhiều thứ trong lúc học.
 
Để tăng hiệu quả của To-Do-List em cần ý thức được tâm tham của mình, đưa ra nội dung vừa phải và quan trọng nhất em cần phát triển khả năng chánh niệm. Biết là mình đang sao nhãng để kéo thân và tâm về với công việc hiện tại. Làm được như vậy, việc To-Do-List của em mới có ý nghĩa.
 
 
Có những điều mà phải qua sự trải nghiệm thiền liên tục, mình mới nhận ra và không thể diễn đạt bằng lời. Và đôi khi, diễn đạt bằng lời khiến người khác sẽ hiểu nhầm. Nên tốt nhất là không nói gì, cứ để mỗi người cảm nhận theo cách riêng của mình.
 
Do vậy chị khuyến khích các bạn nếu chưa đi thiền, hãy trải nghiệm một khoá để hiểu hơn về chính bản thân mình. Những bạn đã trải nghiệm một vài khoá, các em không nên dính mắc vào phương pháp, tu thiền để đạt được một cái gì đó. Đó là tâm tham dính mắc một cách vi tế.
 
 
Mà cái em cần là dùng tinh thần không dính mắc trong thiền định để đối đãi trong cuộc sống hàng ngày, can đảm và bản lĩnh đối diện với những khó khăn trong cuộc sống hàng ngày để vượt qua nó. Đó là mục đích cuối cùng của thiền định: để can đảm đối diện và trải nghiệm cuộc sống mà không dính mắc vào các trạng thái cảm xúc vui buồn hay đau khổ.
 
 
 
Chị chúc cho các em ứng dụng tinh thần này vào cuộc sống hàng ngày để sống một đời sống vui tươi và đầy màu sắc.
Last week, we witnessed an notable event in Northern of Thailand about a teacher taking a soccer team discovering a cave then they were all stuck in that cave because of flash flooding.
Instead each person running away, they all meditated under the instruction of the master and waited for rescue team to come.
Finally, they were all rescued, safe and sound
Farmers living around pumped huge amount of water from the cave out. They said: damaged rice could be replanted but children couldn’t be reborn. Parents didn’t blamed for teacher taking their children discovering the cave. They thank to teacher for accompanying with their children during hard time.
That story is really touched and it shows us that mediation can help us being calm, especially in death moment.
At Hama, we all meditate every morning and evening to have a good sleep. Even we only mediate 15 minutes, we all already experienced 15 minutes is so long and that we would appreciate 8 hours learning per day. Don’t waste our time. For 15 minutes, we could experience our suffering both body and mind while we have to face with ourselves to understand about ourselves more: worries, depression, then we can find the way to overcome it.
Two days ago, there are 6 students from our village completing 10 days meditation retreat in Hong Trung Son ashram and they all give presentation today. From my personal experience and what I’ve observed so far, our students who already took some meditation retreat having different learning behaviour, they communicate with themselves and with others differently. They focus on their learning more. They are calm to deal with situations in daily life. They live a quite peaceful life and connect with themselves better. They less worry about future, like what would we do next after completing the English course in Hama. They don’t regret what happened in the past. They practice living in moment so that their study results improve quickly and firmly.
So I would encourage before taking 3 months, 6 months or 1 year English course in Hama, students could take 1-2 meditation retreat to prepare for long term success in Hama. You will benefit lots from both meditation retreat and our English course.
I feel happy as listening Tiffany’s presentation on 10 days in the ashram, the first time she saw fishes making love and that was great creature she’s seen so far. That’s awareness, when body is with mind, we can see many wonderful things are just around us. A rose is blooming under the sunshine. Our dogs are sleeping under the shadow of jack-fruit tree. I feel living a dog’s life in our village is beautiful isn’t it? When body is with mind, we can see our cats are curving himself and leaking his body like making up. When we have that ability to observe and feel with little things happening around, that’s meditation in daily life, that’s awareness – that is the most important lesson that Buddha was trying to teach us in different ways: living in moment and see thing as it is.
As we are aware of what is happening around us, we can be aware of what is happening with ourselves, both internal and external. When we understand about ourselves, we would understand and sympathise with others because as a human being, we might face with similar problems.
That’s beautiful of meditation that I encourage you to experience so that we can appreciate what we have.
However, there is still misunderstood between awareness and concentration. Concentration is an ability to focus or concentrate on what we are doing. Awareness is ability to recognise what is happening. For example, I am aware that I really concentrate on giving this presentation.
As our awareness ability developed, our concentration thus increased. But concentration is not awareness and it’s not a ultimate goal of mediation. So what we can do is developing our awareness daily.
Practicing To-Do-List everyday would develop our ability to concentrate on learning. However, it’s easy to be greedy, it means there are lots of things we want to accomplish but we were not able to finish because lacking of concentration. To increase the benefit of awareness, we have to aware about our greedy, just give reasonable amount of work everyday and more importantly we have to develop our awareness ability.
It means we have to aware that we are being disturbed by what is happening around then we bring our minds back to our bodies then focus on what we are doing. By doing that, to-do-list can be really effective.
There are lots of lesson learned by continuously mediate, words are limited to describe. Sometimes, it might lead to misunderstanding. So it’s better we shouldn’t talk much about it, everyone would have different experience and learn lesson for oneself.
So I encourage that if you haven’t taken any retreat, try one to understand more about yourself. But if you already experienced once or twice, we shouldn’t get attachment about the method. Mediation is to achieve something out of this life, out of this moment. That is greedy as well. What we need to learn is applying non-attachment spirit of mediation for daily life. Be brave to deal with all the challenging might happen in life by experiencing impermanence both in our minds and our bodies.
That is ultimate goal of mediation: be brave to deal with any challenging in life. Happy, sad, enjoy, sorrow, they all come and go and we have to accept it as it’s. I wish you could apply those valuable lessons in daily life to live a colourful life with full potential .
There are lots of lesson learned by continously mediate, words are limitted to describe. Sometimes, it might lead to misunderstanding. So it’s better we shouldn’t talk much about it, everyone would have different experience and learn lesson for oneself.
So I encourage that if you haven’t taken any retreat, try one to understand more about yourself. But if you already experienced once or twice, we shouldn’t get attachment about the method. Mediation is to achieve something out of this life, out of this moment. That is greedy as well. What we need to learn is applying non-attachment spirit of mediation for daily life. Be brave to deal with all the challenging might happen in life by expericening impermanence both in our minds and our bodies.
That is uttimate goal of mediation: be brave to deal with any challenging in life. Happy, sad, enjoy, sorrow, they all come and go and we have to accept it as it’s.
I wish you could apply those valubale lessons in daily life to live a colourful life with full potential .